Gilde Dionysos

Het Noord-Limburgs gilde voor wijn-, bier en likeurmakers

Wie zijn wij

Oorspronkelijk was het gilde een club van enthousiaste wijnmakers en officieel heet het gilde dan ook een wijngilde te zijn. Door de jaren heen heeft het gilde niet stil gezeten en inmiddels hebben mensen die bier brouwen, likeur maken en kaas bereiden ook onderdak gevonden bij het gilde. De vereniging is uitgegroeid tot een van de grootste gildes van Nederland met een ledenbestand van om en nabij de 150 leden. Sinds 2010 herbergt het gilde ook de groep Dionysos Culinair. Deze houdt zich bezig met culinaire toepassingen van bier, kaas, likeur en wijn en met het vervaardigen van huisgemaakte lekkernijen. Op deze website vind je veel informatie over het reilen en zeilen van het gilde. Ben je lid van het gilde dan is er naast deze publieke site ook nog een "gesloten" gedeelte waarvoor je dient in te loggen.

Wil je een keer een avond bij het gilde Dionysos beleven bel dan de penningmeester (0478 - 580599) en geef aan of je bij de biergroep, likeurgroep of de wijngroep een avond wil ervaren. Na betaling van € 5 ontvang je een tegoedbon, die je inlevert op een avond naar jouw keuze.

Activiteiten van de wijngroep

Om over de benodigde kennis te beschikken biedt de wijngroep aan beginnende wijnmakers een theoriecursus wijnmaken aan. Gedurende een zestal avonden worden de basisprincipes van het wijnmaken bijgebracht. De bijeenkomsten zijn in het clublokaal in streekmuseum de Locht in Melderslo. Heb je belangstelling voor de cursus "wijn maken voor beginners", neem contact op met de cursusleider Loek Faessen via loekmh.faessen@home.nl. Voor meer informatie zie “cursus zelf wijnmaken” elders op deze website.

Lees meer...

Materialen en gereedschappen

Het gilde beschikt over enkele gereedschappen zoals o.a. een fruitschredder en een fruitpers, welke tegen een geringe vergoeding gehuurd kunnen worden door de leden. Deze apparatuur is opgeslagen op de gildezolder bij de Locht. Voor informatie over het huren moet je naar het gesloten gedeelte van deze website. Daarvoor moet je lid zijn van het gilde.

Activiteiten

Verreweg het grootste deel van de activiteiten richt zich op de ambachten die binnen het gilde verenigd zijn. Veel gebeurt per ambacht afzonderlijk, maar er zijn ook verschillende activiteiten die door ambachten gezamenlijk worden georganiseerd of voor alle leden bedoeld zijn. In beginsel heeft elk lid toegang tot alle activiteiten.

Lees meer...
do 09-04-2020 (19:30- 22:00)
Cursus Wijn Maken
do 16-04-2020 (19:30- 22:00)
Cursus Wijn Maken
za 18-04-2020 (14:00)
Culinair en Kaas: Workshop Sushi
do 23-04-2020 (19:30- 22:00)
Cursus Wijn Maken
zo 26-04-2020 (11:00- 17:00)
Demo Wijn Maken - Aspergeweekend

Streekmuseum De Locht

Het Gilde Dionysos heeft geen eigen accommodatie. De meeste gildeactiviteiten vinden plaats in Streekmuseum De Locht te Melderslo. Daarnaast worden incidenteel ook verschillende andere ruimtes gebruikt in de regio. In de kalender staat dat meestal aangegeven.

Klik voor meer informatie over streekmuseum De Locht op de afbeelding


Federatie van Amateur Wijn/Likeurmakers en Bierbrouwers

In Nederland is het Noord-Limburgs gilde DIONYSOS lid van de FAWBG (Federatie van Amateur Wijn/Likeurmakers en Bierbrouwers Gilden)

Klik voor meer informatie over De Federatie op de afbeelding


Verbond Amateur Wijn- en Biermakers

In België is Het Noord-Limburgs gilde DIONYSOS lid van het VAW. VAW: Verbond Amateur Wijn- en Biermakers Klik voor meer informatie over het VAW op de afbeelding